Aspergesoep met ham en ei
Ingrediënten
500 gram witte asperges
2 liter kraanwater
2 kippenbouillon blokjes
2 sjalotjes, fijngesneden
30 gram roomboter
30 gram bloem
2 eieren
75 gram achterham
Schil de asperges en snijd de houtachtige onderkant eraf. Doe de schillen en de onderkanten in een grote soeppan en snijd de geschilde asperges in stukjes. Voeg het water met de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat het 25 minuten zachtjes koken.
Schenk de bouillon door een zeef en vang het vocht op in een kom.
Verhit de boter in de soeppan en fruit de sjalotjes en 100 gram van de asperges 5 minuten op laag vuur. Doe de bloem erbij en bak 2 minuten mee. Voeg dan de bouillon toe en roer goed, breng aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken, tot de bouillon gaat binden. Pureer het geheel met een staafmixer.
Voeg de rest van de asperges toe en laat 10 minuten zachtjes koken
Kook ondertussen de eieren 10 minuten en laat ze schrikken onder koud water. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Snijd de plakjes ham in reepjes.
Schep de soep in een kom en garneer met ham en ei.