Druivenbrood met walnoten, amandelen en anijs

Druivenbrood met walnoten, amandelen en anijs

Ingrediënten 

2 zakjes droge gist van 7 g

170 g kristalsuiker 

350 gram gezeefde bloem 

2 eetlepels olijfolie

500 gram blauwe druiven 

40 gram walnoten

40 gram blanke amandelen 

1 eetlepel rozemarijn, fijngehakt

1 theelepel anijszaadjes, fijngemaakt in de vijzel 

Meng de gist, 1 eetlepel suiker en 125 ml lauw water in een kom. Laat 15 minuten staan tot de gist gaat schuimen. Gaat het niet schuimen? Begin dan opnieuw, want dan zal het brood niet mooi rijzen.

Zet een kom klaar en bestrijk deze met wat olijfolie met een keukenpapiertje. Zet even weg. 

Meng de bloem, 110 gram van de suiker en een mespunt zout in een andere, grote kom. Doe het mengsel van gist en water erbij en meng dit tot een beslag. Het beste kun je beginnen met een houten lepel en daarna met je handen.  Kneed het deeg 5 minuten en leg hem in je ingevette kom, op een warme plek, afgedekt met een theedoek of folie. Laat het zo een uur staan, tot het deeg is verdubbeld in volume. 

Verwarm de over op 180 graden. Sla het deeg terug (hiermee haal je wat lucht uit het deeg) en het vorm een vierkantje van het deeg. Zo kun je hem het makkelijkst in twee gelijke delen snijden. 

Bedek een bakplaat of –rooster met bakpapier en wat bloem. Vorm beide helften deeg tot een ronde, platte cirkel en leg 1 cirkel op de bakplaat. Meng de druiven, walnoten, amandelen en anijs door elkaar en verdeel de helft over de cirkel op je plaat. Leg de andere deegcirkel er bovenop en zorg dat je de randjes goed aan elkaar plakt, zodat hij mooi sluit. Bestrijk het deeg met wat olijfolie en leg de rest van het druivenmengel en de eetlepel rozemarijn bovenop het brood. Bak het brood af in 40-45 minuten en bestrooi het naar smaak met wat grof zeezout.

Dit brood is heerlijk voor lunch, bij een kopje soep maar zeker ook in combinatie met een goed stuk zachte kaas.