Speltbolletjes met camembert uit de oven

Speltbolletjes met camembert uit de oven

Ingrediënten voor 1 breekbrood 
500 gram speltbloem (of volkorenbloem)
150 ml lauw water
150 ml lauwe melk
30 gram zachte roomboter

2 eetlepels oregano 
7 gram gist
2 theelepels zout
1 x camembert in houten doosje
40 gr ongezouten roomboter
1 teentje knoflook
1 takje rozemarijn

Snufje grof zeezout 

Zo maak je het
Zet een pannetje op en warm de melk op tot het lauw is. Meng het water met de melk. 

Meng de gist en het water-melk mengsel en roer het even door. Door de warmte van je water-melk mengsel komt de ‘slapende’ gist tot leven. Zet het even 10 minuutjes weg en gebruik het als er belletjes verschijnen. Als die belletjes nou niet komen, begin dan opnieuw! Als de gist niet wakker is, zal je brood niet mooi rijzen.

Meng alle bloem met het zout met je vingertoppen. 

Voeg het melkmengsel en de roomboter toe en kneed er met je handen (of in de keukenmachine) een soepel deeg van. 

Kneed ongeveer 10 minuten.

Maak een bal van het deeg en leg hem in een met olie ingevette kom, op een warme en tochtvrije plaats. Dek het af met een schone theedoek. Wacht ongeveer 45-60 minuten of gebruik het als je bol met deeg in grootte is verdubbeld. 

Sla je deeg om, om de lucht eruit te krijgen en vouw het in een vierkant. Zo kun je makkelijk 16 gelijke stukken van het deeg snijden. Maak van alle stukjes een balletje en duw ze voorzichtig een beetje plat. 

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de balletjes deeg om het doosje kaas heen. Leg ze iets uit elkaar, want de bolletjes zullen in de tweede rijs nog iets groter worden. Dek het weer af met je theedoek (licht vochtig) en zet het weer op een warme plek.

Verwarm je oven voor op 200 graden. 

Smelt de boter en pers het teentje knoflook uit, in de boter. Doe wat boter op elk broodje met een kwast en strooi er wat oregano en zeezout overheen. Bak het brood in ongeveer 25 minuten af. De broodjes zijn gaar als je een ‘hol geluid’ hoort als je er met je vingers op klopt.