Indiase Shakshuka

Indiase Shakshuka

Een persoonlijke favoriet, deze shakshuka! Verrassend, niet zo moeilijk en bovenal heel erg lekker. Het is een variant op de ‘Shakshuka’ uit het middenoosten, waarin eieren worden gepocheerd in tomatensaus met kruiden. Dat doen we hier ook, maar dan met typische indiase kruiden.

1 theelepl komijnzaad

2 theelepels korianderzaad (of andere neutrale olie)

250 g Spinazie

4 eetlepels raapzaadolie

1.5 grote ui

4 tenen knoflook

4 cm gemberwortel

1 kg rijpe, sappige tomaten

1 eetlepel tomatenpuree

1 theelepel suiker

0.5 theelepel chilipeper

0.5 theelepel kurkuma

6 eieren (maat M)

Koriander (20 gram)

Griekse yoghurt

Tip om zorgeloos te koken: Zet alle ingrediënten afgemeten klaar.

Rooster het komijnzaad en het korianderzaad kort totdat het mengsel begint te geuren. Zet het vuur op middelhoog, anders brand het aan. Zorg dat je de pan af en toe licht schudt. Wanneer de kruiden na 2 á 3 minuten klaar zijn, stop je ze in de vijzel en wrijf je ze grof.

Doe de raapzaadolie in de pan en zet deze op middelhoog vuur. Doe het komijn- en korianderzaad in de pan als de olie heet is. Doe na 1 minuut de uiringen erbij en fruit dit ongeveer 7 minuten tot ze goudkleurig worden. Doe dan de knoflook en gember erbij en roer goed door. Doe na een paar minuten de tomaten in de pan.

Laat dit mengsel ongeveer 15 minuten sudderen, tot het een saus is geworden, zonder grove stukken tomaat. Voeg dan de tomatenpuree, het zout, de suiker, chilipoeder en kurkuma toe. Roer goed door en laat 1 minuut staan. Voeg daarna geleidelijk de spinazie toe; wacht steeds even met het toevoegen van een volgend portie tot de voorganger is geslonken.

Dan is het tijd om de eieren toe te voegen. Maak een 6 gaatjes met een lepel in de saus en breek 1 voor 1 het ei in een gaatje. Herhaal met alle eieren en zet het deksel op de pan. Laat 10 minuten sudderen op middelhoog vuur. Het lekkerste vind ik het wanneer de eiwitten gaar zijn en de eidooiers nog ‘runny’ zijn.

Serveer met (naan)brood, koriander, peper, eventueel zout en een beetje yoghurt.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.